första dagarna i skolan

I torsdags började skolan här i Santa Barbara. Jag hade bara en lektion, Developmental Biology. Den verkar intressant, och hon som håller i kursen verkar verkligen gilla det ämnet så hon är engagerad. Men grejen är att den kursen krockar lite med en annan kurs som jag vill läsa, så jag vet inte vilken jag ska välja. Efter föreläsningen åkte jag och köpte sånt som man behöver till skolan; block, pennor och pärm. Har inte köpt böcker än dock. Dels eftersom jag ju inte är helt säker på vilka kurser jag ska gå och dels eftersom det tar emot att lägga så mycket pengar. Resten av dagen tror jag inte att jag gjorde någonting faktiskt, inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

Igår (fredag) hade jag två lektioner; farmakologi och Geologi. Jag har fått för mig att det vore kul att läsa en geologi-kurs, så jag skrev upp mig på en. Den kan nog bli rolig! Farmakologin verkar intressant, men mycket att lära sig utantill såklart. Jag hann med en springtur på dagen också. De har rätt mycket stigar man kan springa på här vilket är skönt. På kvällen gick vi på herrarnas fotbollsmatch, de spelade hemma mot någon skola i San Diego. Maskoten för skolan är en Gaucho, en argentinsk cowboy typ. Har ingen aning om varför. Vi stod i "hejaklacken" (ingenting mot black army haha). Det var rätt kul, men deras hejaramsor var inget att hurra för riktigt. När de gör mål ska man tydligen kasta tortillas i luften (och på planen), en lite konstig och smått rasistisk tradition som publiken fick tillfälle att göra tre gånger då herrarna vann med så mycket. Vi hade inte införskaffat några tortillas innan, men jag kände inte direkt att jag missade något.

Efter matchen gick vi hem till en tysk tjej som vi lärt känna, och som bor precis mittemot mig! Vi förfestade där innan vi gick till Del Playa. Eftersom det här är första helgen på skolåret och alla har kommit tillbaka från lovet var det sjukt mycket folk som gick på gatan och letade efter fest. En av tjejerna hade pratat med en kille förut som bjöd hem oss till honom, så vi gick dit. Det roliga var att det var samma ställe som vi var på efterfest på förra veckan! Efter en rolig kväll med mycket prat och dans sällskapade jag och den tyska tjejen hem.

Ikväll blir det kanske utgång i down town Santa Barbara!

Bon Iver och LA

Det här kommer nog bli ett långt inlägg. I tisdags kom två av killarna och hämtade upp oss i vår hyrbil. Eftersom alla 7 skulle få plats så var den ju tvungen att vara stor, men jag trodde inte den skulle vara såå stor! Men det är klart, i USA är allt större. Vi kände oss som riktiga amerikaner i vår Chevrolet. Vi körde mot LA och stötte inte på så mycket köer, men ändå lite. Vi stannade till i Santa Monica för att äta lunch, gå ut på piren och shoppa. Sen hoppade vi in i bilen igen och åkte till Venixe Beach. Det är ett väldigt speciellt ställe, med specialla människor, och det märktes på ställena med medicinsk marijuana. De liknade mer affärer eller nattklubbar, med inkastare och reapriser och "doktorer" som stod utanför och gjorde reklam.


Santa Monica Pier


Shoppinggata i Santa Monica





Efter Venice åkte vi till vårt hostel som låg på Hollywood boulevard, ganska centralt alltså. Det var billigt och bra, och vi fick plats allihopa i ett 8-bäddsrum. Tycker dock lite synd om den stackaren som hade bokat sista sängen.. Efter att vi fräschat upp oss lite åkte vi till Universal Studios, där konserten skulle hållas. Vi gick runt på området lite och åt mat på en väldigt god restaurang innan vi tog oss till konsertarenan. På biljetten stod det "Bon Iver + Special guests" och vi undrade väldigt mycket vilka de här special guests kunde vara. Vi hoppades på ett bra förband, men när bandet sen kom ut på scen så visade det sig att det inte var något förband, utan "special guests" måste syftat på de som spelade med Bon Iver! Konserten var sjukt bra, förutom några tjejer som pratade lite för högt bakom oss. Väldigt nöjda lämnade vi Universal Studios och åkte tillbaks till hostelet. Planen var att gå ut i LA, men eftersom det var tisdag var det inte mycket öppet. Vi hamnade istället på hostelets balkong. En australienare och en tysk kom ut och sällskapade med oss innan managern kom och sa till oss att vi var tvungna att gå och lägga oss.



På onsdagen tog vi bilen till IKEA för att stilla vår hemlängtan haha. Ärligt talat så har jag inte så mycket hemlängtan än, men det är ju för att allt är nytt och spännande nu. Om nån månad eller så kommer jag säkert vilja åka dit för att inhandla allt från sill till ahlgrens bilar. Efter lunch (köttbullar och potatismos!) på IKEA knölade vi in oss i bilen som var aningen mer fullpackad än innan. Vi körde mot en outlet som vi hade hört skulle vara bra. Där hade de de flesta märkesbutiker och även "vanliga" butiker med nedsatta priser på sina kläder. Jag köpte ingenting, men några av de andra tjejerna fyndade saker. Trötta efter en inte så lång natts sömn började vi resan tillbaka mot Santa Barbara. Den kvällen sov jag gott i min säng, och nästa dag var det dags för skola!

måndag 19 september

Igår kväll kom två av mina roomies hem, och den nya tjejen har också flyttat in så nu är alla här! Vi satt mest och pratade lite igår innan vi gick och la oss. Jag tror jag kommer trivas bra med dem, de är alla väldigt öppna och snälla, och en annan bra grej är att vi har väldigt liknande musiksmak!

I morse gick jag upp tidigt och möttes av mulet och dimmigt, lite halvkallt, väder. Perfekt springväder alltså! Jag snörade på mig skorna och gav mig ut. Joggade längs stranden, och sen nere på stranden vid vattnet. Sjukt härligt! Efter frukost var planen att jag skulle möta upp några av de svenska tjejerna för att kolla in RecCen (recreation center). Det är en stor träningsanläggning vid campus som har allt från lacrosseplaner till simbassänger. Vi får gå in gratis där så jag ska försöka utnyttja det så mycket som möjligt (och kanske t.o.m. gå med i något lag?). I alla fall, när jag kom ut till min cykel i morse möttes jag av punka på framdäcket. Måste cyklat på någon glasbit igår, det ligger krossat glas överallt i IV. Det gjorde mig jäkligt sur när jag insåg att jag var tvungen att gå ända bort till RecCen. Det är rätt långt, men jag stormade fram med ilskna steg haha. Efter att vi kollat in gymmet gick jag och Maarja till campus där det var en liten minimässa med olika studentorganisationer. Sen fixade jag min cykel och försökte fixa schemat. Det går sådär. Det känns lite jobbigt att inte ha det helt klart, men jag antar att jag får finna mig i att systemet inte är likadant som hemma.

Ikväll har jag umgåtts med mina roomies och packat och taggat inför imorgon. Då åker vi nämligen några stycken till LA för att gå på Bon Ivers konsert. Det kommer bli så bra! :D Vi kommer hinna med lite sightseeing/shopping också innan vi åker tillbaka på onsdag. På torsdag börjar skolan, så då är det slut på semestern!

Fredaglördagsöndag

Festen i sororityhuset (eller huset som ägs av ett sorority eller vad det nu är.. någon koppling till ett sorority har det i alla fall) var kul! Vi förfestade hemma hos Hanna först eftersom hon bor rätt nära DP (Del Playa, partygatan) innan vi gled över till Maarjas boende. Det var asmycket folk som gick på gatan, och tydligen är det så att om det är fest någonstans så är det typ bara att gå in där (om huset inte har hyrt in vakter (bouncers) som bestämmer vilka som får komma in). Det är ju inte riktigt vad vi är vana vid, men jag antar att vi kanske vänjer oss? I alla fall, festen var i full gång hos Maarja när vi kom dit. Jag spenderade kvällen ute på deras terass (så sjukt fint, DP ligger precis vid havet så alla hus där har havsutsikt. skulle inte tacka nej till att vakna till det varje morgon..) pratandes med lite olika människor. Polisen är rätt noga med ljudnivån här i området, så alla måste stänga av musiken vid 12 (i alla fall så det inte hörs ut). Det gjorde även Maarjas hus, och efter det började folk droppa av och till slut var det nästan bara vi svenskar kvar. Jag märkte knappt att alla drog, och knappt heller att musiken stängdes av. Men jag och tre andra svenskar följde med en kille till en efterfest lite längre ner på gatan. Där var det rätt lugnt och vi spenderade tiden pratandes i köket (varför hamnar man alltid där?). Jag var hemma vid halv fyra typ - en bra kväll med andra ord!

Lördagen spenderade jag här hemma. Det var skönt att göra ingenting för en gångs skull, jag har ju haft mina dagar planerade ända sen jag kom hit. Efter lunch någon gång hjälpte jag Malin flytta in i hennes lägenhet. Hennes roomie har en egen bil (som alla andra amerikaner) så jag tog chansen och hängde med dem till ett köpcenter här i närheten. Jag köpte en "byrå" att ha bredvid sängen så jag har några lådor att förvara saker i, innan har jag mest haft alla saker liggandes bredvid sängen huller om buller. Efter att de dumpat mig och mina saker här hemma åkte jag och köpte sushi som jag avnjöt här hemma. Jag kände inte för att sitta hemma hela kvällen så jag åkte till Hanna där vi tittade lite på en film. Vi åkte sen vidare till Magnus och Fredriks hus där det var förfest. Varken jag eller Hanna var dock sugna på fest, men vi tog några öl och socialiserade med killarna. Eftersom folk måste stänga av ljudet så tidigt så måste man alltså börja festa tidigare och gå ut tidigare än vad vi kanske är vana vid. Vi blev dock kvar hos Magnus till klockan var typ 12 så killarna hittade ingen fest. Vi avslutade kvällen på Freebirds istället. Freebirds är en sjukt bra restaurang; de har öppet 24/7, de gör asgoda burritos/nachos/mexikansk mat, och man får jäättemycket mat för ganska billiga pengar. Jag och Sverker delade på nachos och orkade typ inte ens halva. Det kommer bli favoritstället för fyllekäk tror jag.

Idag har jag varit på stranden med hela gänget. Det är så himla bra, campus (och IV) ligger ju precis vid vattnet så det är hur nära som helst. Kan inte fatta hur lyxigt vi har det :) Vattnet är kallt här, men definitivt badbart! Just nu väntar jag på att mina roomies ska komma hem efter en helg hemma hos sina föräldrar. Imorgon tänkte jag ge mig ut och springa för första gången sen jag kom hit, tänkte försöka ge mig ner till vattnet och springa lite där. Jag har inte riktigt använt min kamera de senaste dagarna, men lite strandbilder kanske kommer sen!

De senaste dagarna

När mamma åkte i onsdags flyttade jag in på riktigt på Trigo Road. Eftermiddagen och kvällen spenderades med två av mina roomies, samt en tjej som precis höll på att flytta ut från lägenheten. Vi gick runt i IV (Isla Vista), fikade lite, drack champagne, bakade lite misslyckade kakor och spelade spel. En perfekt första kväll helt enkelt.

I torsdags var Hanna snäll och följde med mig runt på campus för att fixa lite saker, typ checka in, fixa studentleg och sånt. Sen mötte vi upp några av de andra svenska tjejerna för lunch och cykeljakt. Jag och Malin köpte varsin splitterny (tyvärr, det fanns typ inga begagnade) cruisercykel. Min är grön och jättefin :D Ska ta kort på den sen. På kvällen blev det middag med alla svenskar + Teddi (hon som var på utbyte i Lund förra året). Igår började orientation för alla internationella studenter. Vi fick frukost (som var väldigt god, vi hade förväntat oss typ en rostmacka och lite sylt) och gjorde såna lärakänna-övningar. Sen var det dags för en bibliotekstour som var ganska värd, och några föreläsningar om typ kulturkrockar som vi skippade. Vi hängde istället på Starbuck's hela eftermiddagen för att sen gå och få gratis pizza på orientation. På kvällen förfestade vi lite hemma hos två av de svenska killarna för att sen gå till en fest med alla bytisar. Det var en australiensk kille som bjöd in alla till sitt hus (han var där själv nu, men skulle bo med några amerikanska killar. han sa dock inte till dem att han skulle ha festen.. bra start där, det var nog inte kul att städa där i morse). Vi var inte jättetaggade någon av oss, så det blev en tidig kväll. Jag såg en skunk på hemvägen, crazy!

Idag åkte vi till campus för gratis frukost igen. Efter det kollade vi in en affär på campus som säljer UCSB-souvenirer. Jag är sugen på att köpa en tjocktröja, men det får bli senare. Resten av dagen har jag och Malin, min tillfälliga inneboende, spenderat med våra datorer. Jag har kollat kurser, läst bloggar och hängt på facebook. Har även packat upp min väska vilket var väldigt skönt, gillar inte att bo i en resväska. Och nu känns det mer hemma också. Mina väggar är dock helt tomma, så ska försöka hitta nån tavla eller så att sätta där så det känns lite mer hemtrevligt.

Ikväll ska vi ut och äta allihopa, och sen blir det fest på ett sorority! Det ska bli kul att se hur det är där, se om alla fördomar stämmer. En av de svenska tjejerna har fått boende där, på partygatan. Nu måste jag dock duscha så vi hinner iväg till middagen!

12 september

Jag och mamma hyrde en bil över dagen och åkte till några ställen runt om SB. Vi åkte lite längs med Highway 1, den som går längs med kusten, och det var väldigt fint med bergen på ena sidan och havet på andra :) Första stoppet var Solvang, en danskättlingsby eller vad man ska säga. Det är fullt med såna liknande hus som på bilderna, samt massa affärer med danska/nordiska souvenirer. För oss nordbor tror jag det inte var fullt lika häftigt som för amerikaner, men husen var söta!



Efter det blev det ett snabbt stopp på en till sån där Mission. Denna hette Santa Ynez (eller om det nu var Inez). Hela Kalifornien är fullt av missions, det är gamla kloster typ från tiden när de där ociviliserade indianerna skulle lära sig om kristendomen och sånt. Det är lite tråkigt att de främsta turistgrejerna som finns att se här handlar om den amerikanska kulturen, medan de som bott i landet så lång tid innan mest nämns när det handlar om hur många som dog och så. Eller okej, fullt så negativt är det kanske inte, men det vore kul att se hur urinvånarna hade det.



Efter det blev det ett stopp i Los Olivos, en stad med gamla viktorianska hus. Den var full av vinprovningsställen och antikaffärer. Just vinodlingar finns det många av här i Cali, och vi svenskar har pratat om att åka på nån sån provsmakningstur.



På kvällen åkte vi till campuset och gick omkring lite. Det är väldigt stort, och vi hade ingen karta så vi gick mest omkring lite på känn. Här är en bild på Storke Tower, som nog kommer fungera bra som riktmärke första veckorna.


11 september

Jag och mamma möttes av moln och "kallt" väder. Vad hände med att det alltid skulle vara soligt här? Vi tog bussen till Santa Barbara, och sen en shuttle ner till stranden och piren.

Där nere var det fullt med flaggor på stranden eftersom det ju var 10 år sen WTC-attacken. Det passade lite in med det dåliga vädret. Vi gick runt lite på Stearn's Wharf och åt lunch. Klicka på de små bilderna så blir de större tror jag.





Efter ett tag klarnade det upp (det brukar tydligen vara så här - molnigt på förmiddagen och sol på eftermiddagen) så jag och mamma hyrde cyklar, såna coola cruisers. Vi cyklade längs med strandpromenaden och hade det gött helt enkelt. Kvällen spenderades på hotellrummet.

Första inlägget i amerikatt

Sjukt att jag har varit här i tre och en halv dag redan, tiden flyger redan förbi! Flygresorna hit gick bra, men det var rätt segt. Jag köpte Hungerspelen på Arlanda, den underhöll mig tills det var typ 6 timmar kvar till LAX. Väldigt bra bok, måste få tag på nästa del snarast! Jag mötte mamma på LAX, och vi tog sen bussen till Goleta. Där hämtade min ena rumskamrat oss (efter en smärre försening, även lokalbefolkningen kan köra fel) och körde oss till vårt hotell i Goleta. Jag hade ju ingen säng från början så vi kände att det var bäst att bo på hotell de första nätterna. På kvällen hämtade min andra rumskamrat mig så jag fick se hur jag ska bo det här året. Jag tror jag kommer trivas bra, och mina rumskamrater verkar schyssta!

I torsdags gjorde vi en massa ärenden tillsammans med en annan svensk tjej och en tjej från UCSB som var utbytesstudent i Lund förra året. Hon blev vår personliga chaufför för dagen. Vi fixade bankkonto, telefon, sängkläder och kudde. Efter en lång dag kom jag hem till hotellet och såg att jag fått tag på en säng, woho! En tjej la upp sin IKEA-säng på Craigslist (blocket) för 50 dollar, och det slog jag till på. VI packade ihop sängen och knölade in den och madrassen i min rumskompis bil, som inte är värst stor. Men det gick bra faktiskt, och som tur var bodde hon bara några kvarter bort från där jag ska bo. Så nu har jag en säng och kan flytta in när jag vill :D

Igår tog jag och mamma bussen till Santa Barbara. Goleta är en liten stad utanför Santa Barbara, och bussen tog ungefär 20 minuter. Mina förväntningar på lokaltrafiken här var väldigt låga, men jag måste säga att jag är positivt överraskad! Det har gått väldigt smidigt att ta sig till och från Goleta både idag och igår; bussarna är i tid och inte speciellt dyra heller. Så man verkar faktiskt klara sig utan körkort här. Igår gick vi mest och kollade kläder på huvudgatan, medan vi idag tog bussen in till SB för att turista lite. Vi tog oss till både Santa Barbara Botanical Gardens, Old mission och Courthouse. Staden Santa Barbara är väldigt mysig och fin hittills, och jag tror jag kommer trivas bra här. Jag har ännu inte varit nere vid vattnet, och inte heller på campus, men det förstnämnda blir imorgon och det sistnämnda på måndag! (jaja, campus ligger också vid vattnet, men nu menade jag strandpromenaden i SB)

Efter ett lagom ostrukturerat inlägg är det dags att stänga av datorn. Bilder kommer om några dagar, när mamma har åkt och jag har flyttat in "på riktigt". P!

avsked

Det är nu jag ställer mig själv frågan; vad har jag gett mig in på egentligen? Resfebern sprutar ur öronen, och jag känner mig tveksam till om jag över huvud taget kommer kunna somna inatt. Taxin är beställd och jag är incheckad, så 0440 imorgon bitti bär det av, vare sig jag är redo eller inte. Kan man ens bli redo för en sån här grej? Visst, jag har vetat om att jag ska åka sen i våras, men det är en grej att tänka på det då och en annan grej när det blir verklighet nu.

Alla avsked har varit jobbiga, och jag kommer sakna alla fina människor så himla mycket, både de i Lund och de i Stockholm. De senaste dagarna har jag verkligen pendlat i humör. Från att vara jättespänd och glad över allt till att i nästa sekund bli sentimental och gråta över hur mycket jag kommer sakna alla. Men med hjälp av Skype och Facebook hoppas jag kunna hålla koll på de viktigaste i alla fall.

Här på bloggen kommer jag, så ofta jag hinner, berätta om hur jag har det och vad en student gör om dagarna i Santa Barbara. Förvänta er inte den bästa uppdateringen första veckan/veckorna (jag måste ju trots allt hinna uppleva lite själv också), men efter det ska jag göra så gott jag kan! 

Så. Hejdå Sverige, vi ses om 10 månader!

packa packa packa

Det här är ju skitsvårt! Jag vill ha med mig hela garderoben! Nästan i alla fall, mer än vad som får plats i min stora väska. Pappa säger bara "men du kan ju köpa grejer där! ta inte med dig så mycket!", och han har ju rätt, men ändååå. Mina kläder, hur ska jag vara utan dem i 10 månader?!



aaaaah

Jag har inte varit så nervös innan, men nu börjar jag bli det. Rätt mycket också. Det är tusen tankar som snurrar runt i mitt huvud, tusen saker som kan (eller kommer att) gå fel. Tänk om min väska kommer bort tänk om jag och mamma inte hittar varandra tänk om jag inte hittar några möbler tänk om det är jättejobbigt att dela rum tänk om de visar sig vara galna kristna fanatiker tänk om jag inte får några kompisar tänk om jag inte kommer in på några kurser tänk om tänk om tänk om tänk om

Inte konstigt att jag är trött, det är ju när jag ska sova som allt det där dyker upp i mitt huvud. Men jag släpper sargen och gör allt för att verka som en sån där cool person som tar det med en klackspark. Vadå, bo med tre amerikanska tjejer? Inget problem! Flyga helt själv till ett främmande (eller nja, nästan då) land? Det är luugnt!

Ordet skräckblandad förtjusning har aldrig passat bättre.