wooh

mina midterms gick sådär. den ena lite bättre än den andra, men ingen av dem jättebra. godkända dock, och det är det enda som räknas! (på mer än ett sätt, de betyg jag får här kommer inte översättas när jag kommer tillbaka och då spelar det ju ingen roll om jag får C eller A)

I torsdags följde jag med Malin på en kul grej. Ett hus på DP (partygatan som ligger vid vattnet) hade ordnat en filmvisning i deras trädgård. De hade skaffat en stor duk att visa filmen på och släpat ut soffor och filtar. Det var en surfingdokumentär som visades, och den var fin. Det var perfekta stället att visa den på också kändes det som, sittandes i en trädgård med utsikt över havet :) Efter filmen spelade ett lokalt band på deras balkong (!) medan alla vi som var där dansade i trädgården. De var förvånansvärt bra också! Jag önskar jag hade haft kameran med mig, men det hade jag såklart inte. Tyvärr höll de inte på jättelänge eftersom polisen dit och sa att folk hade klagat på ljudvolymen, men jag och Malin hade nog inte stannat så länge till i vilket fall som helst så det passade sig bra.

Fredagen innehöll ingen shoppingtur till SB, utan en endagscamping istället! Excursion club ordnar varje år en gratis endagscamping. Denna är väldigt populär såklart, så de brukar lotta vilka som ska få åka med. Jag hade inte fått någon plats först, men då någon tackade nej damp det ner ett sms i min telefon som jag var snabb att svara på! Vi åkte högt upp i bergen utanför SB (ovanför molnen!) och vandrade sen drygt 3 km till campingplatsen. Där hade de gjort upp en lägereld och bjöd på mat. Det var en mysig kväll, men det var lite väl kallt i tälten på natten tyvärr, även med sovsäck. Nästa morgon bjöd på den största spindel jag sett som inte var i ett akvarie eller någon annan sorts bur :/ usch, jag är bara glad att den inte satt utanför mitt tält. Efter frukosten vandrade vi uppför berget till bilarna och åkte tillbaka till IV igen.

I lördags hade vi svenskar vin- och ostkväll. Ostutbudet i affärerna här är inte jättebra, men vi hade kul ändå. Idag, tisdag, har jag faktiskt varit ledig på min lediga dag och tagit den där shoppingturen i SB som jag pratat om. Jag gjorde några fynd, men nu gäller det att hitta något att ha på sig på Halloween..

midterm och helg

midtermen var.. svår. Vill inte säga mer förrän jag fått resultatet (som jag för övrigt väntar spänt på nu - vi har fått veta att det troligtvis kommer komma ikväll), förutom att jag ska börja plugga lite tidigare till nästa midterm (jo, jag lovar, jag ska!). Nu är det neuro som gäller för ungefär hela slanten fram till onsdag, sen farmakologilabb och sen helg, woho! Jag är rätt shoppingsugen nu så jag ska nog ta chansen att ta bussen till SB. Har ju faktiskt inte varit där sen mamma var här heller vilket är lite dåligt.

Helgen som var var lite annorlunda eftersom vi bara var tre svenskar kvar i IV. Alla andra övergav oss och åkte på diverse upptäcktsresor runt om i californien. Jag och C var på en egen liten upptäcktsfärd, men i närområdet. Vi tog oss till IV theater och såg filmen the Tree of life. Den var väldigt underlig, inte alls som jag tänkt mig. På lördagen lyckades jag, klantig som jag är, stuka foten under en springtur på stranden. resten av dagen tillbringade jag med foten i högläge, men på kvällen mötte jag upp de andra svenskarna för en fest med roddarlaget. En av de svenska killarna har lyckats gå med där vilket jag tycker är imponerande. Festen var helt okej, jag var inte riktigt på humör för att socialisera med en massa människor, så det blev en relativt tidig kväll. I söndags vilade jag min stackars fot och hann med lite plugg men många avsnitt av diverse tv-serier.

imorgon blir det, min lediga dag till trots, en heldag i biblioteket. fyra kapitel neurobiologi ska bankas in i mitt huvud. Ser fram emot detta mycket alltså!

lite om

det här är som svar på en kommentar som kommit. jag insåg att det skulle bli lite långt att skriva som kommentar.

Jag har precis fyllt 22, och jag har åkt hit som utbyesstudent (exchange student) via Lunds Universitet. Mitt program hemma i lund är Molekylärbiologi, och jag läser det här också. De kurser jag läser den här quartern är Farmakologi, Farmakologi-labb och Neurobiologi. De verkar bra, men skolsystemet här är annorlunda mot hur det är på universitet i sverige (i alla fall i lund). Här är det mer som på gymnasiet, man läser flera kurser samtidigt och har små prov (midterms) under tiden, samt läxor som man lämnar in. I lund har jag bara läst en kurs åt gången. Jag tänker inte säga att något av det är bättre än det andra, utan det beror ju mer på hur man fungerar som person, hur man pluggar bäst och sånt. Det finns ju både för- och nackdelar med båda sätten, men just nu är jag mer van vid lunda-pluggandet så jag tycker det fungerar bättre för mig. Sen kanske jag ändrar mig om en quarter eller två! :)

Eftersom jag åkt hit som utbytesstudent behöver jag inte betala någon terminsavgift, så jag vet inte vad det kostar tyvärr, men jag kan tänka mig att det tyvärr är ganska dyrt :/ Jag vet att det är ganska många svenskar som åker till den andra skolan här, Santa Barbara City College, för där är det billigare avgifter. Vi är 12 stycken svenskar som åkt hit som utbytesstudenter från Lund, och jag tror faktiskt inte det är så många fler svenska studenter här faktiskt! Vi träffade inga på de introdagar som universitetet ordnade för utländska studenter i alla fall.. Men som sagt, det är ganska många som åker till City College istället. City college ligger mer centralt inne i Santa Barbara, medan UCSB faktiskt ligger närmare en stad som heter Goleta som ligger lite utanför Santa Barbara. Men vi studenter får ta bussen gratis in till Santa Barbara!

Haha, det där med anteckningsblock är nog sant faktiskt. Jag tror det är dyrare här, i alla fall om man vill ha någorlunda kvalitet på papprena som är i. Så det skulle jag faktiskt ha velat ha med mig hemifrån haha.. jag gillar dessutom att skriva på olinjerade papper, men det har jag inte hittat här.

Det finns både sororities och fraternities här på skolan, men jag är inte så insatt i hur hela den grejen fungerar egentligen. En av de svenska tjejerna bor med en massa sorority-tjejer dock och de är jättetrevliga och verkar ha massa fest hela tiden! Partylivet här är bra. (nästan) Alla UCSB-studenter bor i ett område bredvid campus som heter Isla Vista. Det är en gata här som är "partygatan", där är det alltid fest på helger (och andra dagar). Och typ alla klyschor/fördomar man har om amerikanska fester stämmer haha... Alla amerikaner är jättetrevliga och öppna så det är lätt att prata med folk. Jag skulle inte säga att de amerikanska killarna är snyggare än de i sverige dock.. i alla fall inte när det kommer till klädstil. Många amerikaner (killar i synnerhet) har rätt fula kläder haha. Jag är väldigt nöjd med min upplevelse hittills! Jag hoppas att du som kommenterade är nöjd med mitt väldigt hastigt nedskrivna svar på frågorna haha.. jag har en midterm imorgon som jag borde plugga till så jag skrev ihop det här rätt snabbt. Om du har några fler frågor är det bara att kommentera, och fortsätta att läsa bloggen, här kommer jag berätta mer om mina upplevelser!

surf

I tisdags provade jag på något jag velat göra länge, nämligen surfa! Excursion Club ger gratis lektioner (ja, efter att man betalat medlemsskapet då..) några gånger per vecka vilket är sjukt bra, för då kan man ju faktiskt ha chans att lära sig någorlunda, och till ett bra pris också! I mitt huvud såg jag framför mig att jag skulle stå upp efter typ första vågen, meen så blev inte riktigt fallet. Först och främst gällde det ju att komma ut i vattnet, och tro mig, det är inte världens lättaste med en surfbräda som inte alltid gör som man vill och något skrämmande höga vågor som slår över en med full kraft!

Men ut kom vi, jag och de 7 andra som vågat på sig våtdräkter. Vädergudarna hade lovat små vågor, alltså perfekt för nybörjare, men så blev inte riktigt fallet. Vinden var rätt ojämn och ena stunden kom det inga vågor alls medan det nästa blåste upp vågor liiite för höga för en nybörjade. Jag "fångade" några vågor och åkte med, men bara på magen. Det var sjukt kul! Men när det kom till stunden då det var dags att stå upp fegade jag ur och såg framför mig att jag skulle ramla, få brädan i huvudet och svimma. Ungefär. Jag gav det några halvdana försök, men lyckades inte riktigt. Efter att jag lyckats tappa min ena lins i havet gav jag upp och gick in till stranden, där några andra redan väntade. Vi väntade in resten av gruppen innan vi gick tillbaka till huset. Jag vill definitivt prova på surfing igen, jag vill ju inte ge mig innan jag stått upp och fångat en våg!

Annars har det inte hänt mycket. Jag har pluggat pluggat pluggat till farmakologin och neuron, och det ska jag fortsätta med nu. Jag återkommer på fredag för att antingen beklaga mig djupt över det amerikanska skolsystemet (och min egen oförmåga att planera), för att hurra eller för att säga "puh, det var på håret, men jag tror jag klarade det! (det lär ju bli det sistnämnda..) Önska mig lycka till!

en månad, en födelsedag, en stad.

nu är det mer än en månad sen jag landade på LAX och åkte till Santa Barbara. Det har gått jättesnabbt, och jag har haft så himla roligt. Jag hoppas att hela året fortsätter i den här stilen :)

Det som hänt sen sist är väl att vi har haft en Tour des chambres här i IV! Vi svenskar gjorde en variant av den man brukar köra i korridorer; vi åkte runt till allas boenden, och på varje ställe drack vi en drink och spelade lite musik. Vi är 12 stycken, men eftersom två av killarna bor tillsammans och två av tjejerna bor tillsammans blev det 9 boenden. Men det räckte gott och väl haha, 9 drinkar på några timmar är rätt mycket. Jag trodde vi skulle misslyckas och fastna någonstans på vägen, men vi höll vårt schema bra (tack vare vår logistiker jenny) och hann med sista Bill's Bus ner mot stan. Det var inte alls lika mycket folk ute som på torsdagen, men det var kul att inte bara vara med college-människor. På torsdagen var det fyra fullpackade bussar som körde ner mot stan, men då var det bara en buss där vi utgjorde den klara majoriteten av människor.

Dagen efter spenderades på stranden, vilket var väldigt skönt. Det bästa var att vi såg delfiner! De kom mycket närmre än vad jag trodde de skulle göra, och vi kunde se dem hoppa!

Skolveckan gick rätt snabbt. I tisdags var jag på Excursion club-möte och skrev upp mig på lite saker. Imorgon ska jag surfa för första gången! Håll tummarna för att jag lyckas stå upp..

I torsdags var det några som planerade att gå ut. Jag kände mig lite halvkass och orkade inte, men jag tog mig till förfesten i alla fall för att socialisera lite. Ju längre kvällen led, desto mer otaggade blev de andra på att dra ut, så det slutade med att vi hamnade hemma hos Magnus och Fredrik (som vanligt) där vi kollade på bilder från vår tour des chambres. Mästerfotografen hade tagit många roliga bilder! Vi var kvar tillräckligt länge för att klockan skulle bli midnatt och de kunde önska mig grattis på födelsedagen, sen åkte jag hem och sov.

Fredagen innebar min födelsedag! :) Istället för en födelsedagstårta åt jag en cookiewich. Det är typ världens bästa grej - en macka bestående av två kakor som bröd och en glasskula som pålägg! Har suktat efter en sån länge, och tog äntligen tag i saken. Jag och mina fina roomies åkte till Santa Barbara för att äta på restaurang. Jag åt goda nachos och fick en gratis efterrätt för att jag fyllde år :) Efter middagen åkte de på en liten överraskningstur med mig till Trader Joe's. Det är en mataffär med bra, ekologisk mat där vi brukar handla ibland. De säljer pumpaglass, som är gudomligt gott, och de köpte en sån till mig. En mycket nöjd Elsa åkte hem och bytte kläder innan det var dags att bege sig till - gissa var? Magnus och Fredrik såklart. De stod för lokalen för mitt födelsedagsfirande, och det var mycket trevligt. Även den här kvällen hamnade vi down town, på klubben Tonic. Den hade världen längsta kö den där torsdagen vi var ute, men i fredags var det mer lagom. Det blir definitivt mer besök där, de hade bra lokaler och bra dansgolv.

I lördags begav jag mig hem till Hanna för att kolla på filmen The Big Lebowski. En mycket rolig film!

I söndags pluggade jag hela dagen (nästan). Jag hade rätt om farmakologilabbkursen, det är mycket att göra alltså. Men idag lämnade jag in min första labbrapport (som mer skulle räknas som ett arbete hemma i Lund), och det känns skönt! Nu kan jag fokusera på att plugga till farmakologi-provet jag har på fredag.. Önska mig lycka till!

veckan som gått

Det blev ingen utgång i Santa Barbara i lördags, utan fest hos Mange (och Fredrik) istället. Det blev en rätt lugn tillställning eftersom vi nog allihopa var lite trötta sen gårdagen. I söndags hängde jag med två av mina roomies. Vi träffade två av deras kompisar och åkte på en liten biltur till Montecito (en rätt rik stad här i närheten, Oprah har hus där!) och sen in till down town Santa Barbara, där vi åt både sushi och cupcakes med glass och alla möjliga sorters toppings. En smärre sockerchock, men gott var det.

Sen började den första "riktiga" skolveckan. Nu har jag fixat med alla mina kurser, och de jag ska gå den här quartern är: Farmakologi, Farmakologilabb och Neurobiologi. Labbkursen ligger på hela torsdagen, så jag kan ju inte ha någon kurs som går då och det har visat sig rätt svårt att hitta. Men labbkursen verkar rätt intensiv så det kanske är bra att mitt schema inte är fullt.

I tisdags kväll var jag och några ndra svenskar på ett möte för Excursion Club, en studentorganisation som ordnar surfinglektioner, hajker och andra utflykter. Man får även låna campinggrejer och surfingbrädor gratis. De har en massa grejer på gång, så jag ska försöka hänga med på så mycket jag kan! Efter det mötet gick jag och Mange på ett möte för skolans triathlon-lag. Det visade sig vara rätt dyrt att gå med där, så jag får nog skippa det tyvärr. Det hade varit kul att gå med i ett lag, få lite träningsrutiner.

I torsdags blev det faktiskt en utgång i SB! Torsdagar är tydligen college night där, så det var mycket folk ute. Vi tog en "partybuss" ner. Den kallas Bill's Bus och går på kvällarna torsdag-lördag så att de som bor i IV kan ta sig till Santa Barbara utan att behöva ta taxi/köra fulla. Och det var verkligen en partybuss, de spelade hög RnB- och hiphopmusik och alla stod upp och dansade. I SB gick vi till några olika barer innan Bill's Bus tog oss hem. Efter ett sedvanligt stopp på Freebirds åkte jag och min tyska granne hem, och jag lyckades faktiskt ta mig upp till min föreläsning klockan 9 nästa dag!

Under veckan har jag även hunnit med två strandbesök, och det blir kanske ett tredje idag. Men först ska jag och mina roomies kolla in nån gatufestival här i IV!